forrett

Arne Brimis byggsalat

Byggsalat
Foto: Bård Bårdløkken

  • 2 sjalottlauk

  • Olje

  • 1 dl eplesaft

  • 175 g Skjåkgryn

  • 5 dl kraft/vatn

  • 200 g rotgrønnsaker i terninger

Finhakk sjalottlauken og fres den i litt olje.Ha i gryn og eplesaft, la koke inn. Fyll gradvis med kraft/vatn.Ha i grønnsakene, la dei koke møre med gryna, rør ofte. Smak til med salt, nykverna pepar og kanskje nokre ss smør.

Comments

Pannekaker

  • 6 egg

  • 200 gr kveitemjøl

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • Mjølk

  • 1/2 ts salt

Bland saman egg, kveitemjøl og Skjåkmjøl. Set til mjølk litt etter litt til ei passe tjukk røre. La dette stå og svelle i omlag 30min. for å få meir smak i røra. Ha i salt.

Comments

Salat

  • Skjåkgryn (oppbløytt og kokt)

  • Kinakål eller bladsalat

  • Tomat

  • Agurk

  • Sjampinjong

  • Ost/skinke eller liknande

Dressing:

  • 1 beger skogsbæryoghurt

  • 1 dl rømme

Smak til med timian eller bergmynte.

Comments

Byggrynskrem

Graut:

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 1/2 splitta vaniljestong

  • 6 dl mjølk

  • 2 ss sukker

Krem:

  • 3-4 dl fløyte

  • 2 ss sukker

Kok gryn, vaniljestong, mjølk og sukker på svak varme i 1 - 1 1/2 time. Rør ofte. Avkjøl grauten. Pisk fløyten med sukker og bland kremen i grauten. Servér med raud saus eller bærpuré.

Comments

Fiskesuppe med byggryn

  • 1,5 dl Skjåkgryn

  • 1 l fiskekraft

  • 3 dl rumme eller fløyte

  • 2 gulrøter

  • 50 g sellerirot

Bløyt gryna natta over og kok ho i om lag 1 1/2 time. Kok opp fiskekraft med rømme eller fløyte og la det koke ei stund. Ha i gulrot og selleri skore i strimlar. La gryna koke med i om lag 15 min. slik at dei set smak på suppa. Smak til med salt, sitron og ev. urter som dill eller graslauk.

Comments

Mjølkegryn

  • 300 gr Skjåkgryn

  • 3 l vatn

  • 4 l heilmjølk

  • 4 - 5 gulrøter

  • Nokre skiver kålrot

  • 4 poteter

  • Salt

Legg gryna i bløyt natta over. Kok gryna. Kok mjølka i 2-3 timar, saman med gulrøtene, kålrota og potetene oppskorne i terningar. Ha i salt etter eigen smak. Ha i meir mjølk dersom mjølkegryna blir for tjukk.

Comments

Flatbrød

  • 1,5 kg malne poteter

  • 1 ts salt

  • 1 dl skumma kulturmjølk

  • 300 gr Skjåkmjøl

  • 200 gr sammale grov kveite

Lag deigen og la denne avkjøle. Bak ut med Skjåkmjøl som breimjøl i tynne leivar og steik på takke som ikkje er for varm.

Comments