frokost

Byggbrød frå Bakeriet i Lom

Skjakbrod
Foto: Bård Bårdløkken

Dag 1, lag settedeig:

  • 200 g sikta kveitemjøl

  • 200 g Skjåkmjøl

  • 3 dl kaldt vatn

  • 5 g fersk gjær

  • 5 g salt

Bland alt i ei eltemaskin og elt til deig. Dekk med plast og set kjøleg til neste dag.Dag 2, lag brød:

  • 800 g sikta kveitemjøl

  • 800 g Skjåkmjøl

  • 1,5 liter kaldt vatn

  • 40 g honning

  • 20 g fersk gjær

  • 20 g salt

Settedeigen frå dagen førBland alt utanom salt, gjær og settedeig, og elt i 2 minutt. La kvile i 30 minutt og tilset salt og gjær. Elt i 15 - 20 minutt på sakte fart. Tilset settedeigen og elt sakte i 2 minutt og raskt i 2 minutt. Legg deigen i ein smurt bolle, dekk med plast og hev i 2 timar til dobbel storleik.Ta ut deigen frå bollen og kna lett. Legg attende og hev i 1 time. Legg deigen på mjøla bord og del i fire emne. Form brøda forsiktig og legg i smurt form. Strø på mjøl og lag 3 – 4 snitt på toppen av kvart brød. Dekk med plast og etterhev i 1 time. Set brøda i ein forvarma omn på 220 grader. Hell 0,5 dl varmt vatn i botnen av ovnen slik at det blir damp og lukk døra. Skru ned varmen til 180 grader etter 5 minutt og steik vidare i 40 – 45 minutt. Brøda er ferdige når du høyrer ein hul lyd når du bankar på botnen. Avkjøl på rist. 4 store brød

Comments

Barnemat

Kok litt tjukk graut på Skjåkmjøl og vatn. Ha i morsmjølk, sur eller søt mjølk og yoghurt til ein passe tjukk graut. Varm dette opp. Smak til med banan, eplemos, solbærsaft eller nypemos. Frå barnet er 5-6 månader gamalt er graut laga på Skjåkmjøl fin kost. Varier gjerne med havremjøl.

Comments

Grynpølse

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 3 l vatn

  • Spekeskinke eller skank

Skjer kjøt og flesk i terningar. Bland alt i ein kjel og kok det til gryna er møyre. Kok helst beinet med. Fleskebitane kan steikjast i panne og serverast på fatet saman med gryna. Servér med kokte poteter og flatbrød.

Comments

Pannekaker

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • 200 gr kveitemjøl

  • 6 egg

  • mjølk

  • 1/2 ts salt

Bland egg, kveitemjøl og Skjåkmjøl. Ha i mjølk litt etter litt til du får ei tjukk røre. La dette svelle i 1/2 time for å få meir smak i røra. Tilset salt og mjølk til du får ei passeleg tjukk røre.

Comments

Grovt brød med havregryn

  • 1 l vatn eller mjølk

  • 100 gr gjær

  • 1 ts salt

  • 150 gr smelta margarin

  • 250 gr Skjåkmjøl

  • 500 gr grov sammale kveitemjøl

  • 500 gr kveitemjøl

  • 500 gr havregryn

  • 1-2 ss sukker eller sirup

Steik brødet ved 210 grader i 50-60 minutt på nedste rille. Store gryn kan bløytast i deigveska natta over.2-3 brød

Comments

Grovt brød, med kli

  • 1 l vatn eller mjølk

  • 100 gr gjær

  • 1 ts salt

  • 150 gr smelta margarin

  • 250 gr Skjåkmjøl

  • 250 gr kli

  • 500 gr grov sammale kveitemjøl

  • 500 gr kveitemjøl

Steik brødet ved 210 grader i 50-60 minutt. Store gryn kan bløytast i deigveska natta over. 2-3 brød

Comments

Grovt brød

  • 1 l vatn eller mjølk

  • 100 gr gjær

  • 1 ts salt

  • 100 gr smelta margarin

  • 500 gr Skjåkmjøl

  • 500 gr grov sammale kveitemjøl

  • 500 gr kveitemjøl

Steik brødet ved 50-60 minutt på nedste rille. 2-3 brød.

Comments

Brød

  • 50 gr gjær

  • 1 l vatn

  • 100 gr margarin

  • 1 ss sal

  • 300 gr Skjåkgryn

  • 100 gr havregryn

  • 300 gr grov sammale kveite

Bløyt opp og kok Skjåkgryna. Rør gjæren ut i lunka vatn og tilset smelta margarin. Ha i resten av ingrediensane og arbeid deigen godt. Hev deigen til dobbel storleik. Bak ut brøda og legg dei i smurde former. Etterhev i 40 min. Steik i 40-50 min. i 200 grader. 2-3 brød.

Comments

Fint brød med timian

  • 1 l vatn eller mjølk

  • 100 gr gjær

  • 1 ts salt

  • 100 gr smelta margarin

  • 500 gr Skjåkmjøl

  • 1 kg kveitemjøl

  • 1 ss timian

Steik brødet ved 210 grader i 50 - 60 minutt på nedste rille. 2-3 brød.

Comments

Flatbrød

  • 1,5 kg malne poteter

  • 1 ts salt

  • 1 dl skumma kulturmjølk

  • 300 gr Skjåkmjøl

  • 200 gr sammale grov kveite

Lag deigen og la denne avkjøle. Bak ut med Skjåkmjøl som breimjøl i tynne leivar og steik på takke som ikkje er for varm.

Comments