middag

Arne Brimis byggsalat

Byggsalat
Foto: Bård Bårdløkken

  • 2 sjalottlauk

  • Olje

  • 1 dl eplesaft

  • 175 g Skjåkgryn

  • 5 dl kraft/vatn

  • 200 g rotgrønnsaker i terninger

Finhakk sjalottlauken og fres den i litt olje.Ha i gryn og eplesaft, la koke inn. Fyll gradvis med kraft/vatn.Ha i grønnsakene, la dei koke møre med gryna, rør ofte. Smak til med salt, nykverna pepar og kanskje nokre ss smør.

Comments

Vassgraut

Kok opp vatn med litt salt. Ha i Skjåkmjøl litt etter litt og "tull" på med ei turu (tvare). La røra koke heile tida medan mjølet vert tilsett og nokre minutt etterpå. Til grauten høver søt eller sur mjølk. Frå gamalt av var det óg nytta øl til vassgrauten.

Comments

Pasta

  • 6 egg

  • 350 gr kveitemjøl

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • 1-2 ss olje

Lag røre av egga og halvparten av mjølet. Hell røra opp i resten av mjølet og kna deigen jamn og fin. Ha i oljen. La deigen kvile i 30 min. i eit fuktig klede. Bak den ut eller kjør den gjennom pasta- maskinen. Kok pastaen i lettsalta vatn.

Comments

Potetgraut

Skrell poteter og skjer opp i bitar. Kok dei i så lite vatn som mogleg. Smak til med salt. Stapp Skjåkmjølet i slik at potetene blir mosa. Et grauten med mjølk til. Potetgrauten høver best til dugurd eller kveldsmat.

Comments

Skjåkmjøl til steiking

Skjåkmjøl eignar seg svært godt til steiking av fisk og lever. Saman med salt og pepar gjev Skjåkmjøl ei nydeleg sprø skorpe og ein nydeleg smak.

Comments

Pannekaker

  • 6 egg

  • 200 gr kveitemjøl

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • Mjølk

  • 1/2 ts salt

Bland saman egg, kveitemjøl og Skjåkmjøl. Set til mjølk litt etter litt til ei passe tjukk røre. La dette stå og svelle i omlag 30min. for å få meir smak i røra. Ha i salt.

Comments

Kjøtsuppe

  • 3 dl Skjåkgryn

  • Knoke eller anna salt kjøtt

  • 3 gulrøter

  • 1 lita kålrot

  • 1 purrelauk timian

Legg oppbløytte gryn og knoke eller kjøt i ein kjele, tilsett vatn til det dekkjer kjøtet. Kok i 1 - 1 1/2 time. Skum av med jamne mellomrom. Ta ut kjøtet og set til gulrot og kålrot.Kok til grønsakene er møyre. Ha til slutt i purre og kjøtet opp- skore i terningar. Smak til med timian. Flatbrød eller brød høyrer med.

Comments

Salat

  • Skjåkgryn (oppbløytt og kokt)

  • Kinakål eller bladsalat

  • Tomat

  • Agurk

  • Sjampinjong

  • Ost/skinke eller liknande

Dressing:

  • 1 beger skogsbæryoghurt

  • 1 dl rømme

Smak til med timian eller bergmynte.

Comments

Viltgryte

  • 3 dl rømme

  • Ca 1 kg kjøt av elg/rein/hjort

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 1 lauk

  • 2 ss smør

  • 1 boks hermetisk sopp

  • 7 dl viltbuljong salt, einebær

Bløyt opp gryna. Skrell og finhakk lauken og surr den gyllen i smør. Tilsett gryna. Rør rundt og ha i buljongen. La dette småkoke i 1 time. Brun kjøtet og soppen og ha dette i gryta. Småkok til kjøtet er møyrt. Smak til med salt og litt knuste einebær.

Comments

Byggrynsuppe

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 1 - 1 1/2 l mjølk

  • 100 gr rosiner

Bløyt opp gryna. Dekk dei med nytt vatn og kok opp til vatnet er borte. Tilset mjølka. Kok ferdig gryna. Hugs å røre med jamne mellomrom. Set til rosinene mot slutten av koketida. Server med sukker og kanel.

Comments

Grynpølse

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 3 l vatn

  • Spekeskinke eller skank

Skjer kjøt og flesk i terningar. Bland alt i ein kjel og kok det til gryna er møyre. Kok helst beinet med. Fleskebitane kan steikjast i panne og serverast på fatet saman med gryna. Servér med kokte poteter og flatbrød.

Comments

Rømmegraut med byggryn

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 6 dl mjølk

  • 3 l kremfløyte

  • 1/2 l seterrømme

  • 6 dl kveitemjøl

  • 3 dl mjølk

Legg gryna i bløyt. La fløyte og rumme småkoke i 20 minutt medan mjølet blir sikta nedi. La grauten koke til feittet skil seg ut. Skum av feittet. Spe til slutt med mjølka. Kok graut av Skjåkgryn og mjølk og bland det i rømmegrauten rett før servering. Sukker og kanel høyrer med.

Comments

Fiskesuppe med byggryn

  • 1,5 dl Skjåkgryn

  • 1 l fiskekraft

  • 3 dl rumme eller fløyte

  • 2 gulrøter

  • 50 g sellerirot

Bløyt gryna natta over og kok ho i om lag 1 1/2 time. Kok opp fiskekraft med rømme eller fløyte og la det koke ei stund. Ha i gulrot og selleri skore i strimlar. La gryna koke med i om lag 15 min. slik at dei set smak på suppa. Smak til med salt, sitron og ev. urter som dill eller graslauk.

Comments

Betagraut

Kok ein laus graut av god mjølk og Skjåkmjøl. Brun flesk- og kjøtt-terningar i ei panne og ha det i grauten. Smak til med salt. Slå feittet i panna over grauten. Servér med flatbrød til.

Comments

Blodpannekake

  • 1 del blod

  • 2 delar vatn

  • Skjåkmjøl

  • Litt kveitemjøl

  • Salt

Sil blod og bland i vatn. Ha i salt og spe på Skjåkmjøl og litt kveitemjøl til ei passe tynn pannekake-røre. Smør steikepanna godt og steik tynne pannekaker. Servér med tytebærsyltetøy eller sirup.

Comments

Blodpudding

  • 1/2 l blod

  • 1/2 l vatn

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 2 dl havregryn

  • 1 dl sammale kveite Skjåkmjøl

  • 50 gr rosiner

  • 2 ss sukker

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts nellik, ingefær og allehånde

Bland blodet og vatnet. Bland i resten og steik røra i smurt form i vassbad i om lag 3/4 time på 200 grader. Servér med potet, smelta smør og tytebær.

Comments

Blodpølse

  • 1 l blod

  • 1/2 l mjølk eller vatn

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 3 dl Skjåkmjøl

  • 200 gr flesk/talg i terningar

  • 1 ts salt pepar, nellik og ingefær etter eigen smak.

Legg gryna i bløyt, kok og avkjøl. Bland saman alt og rør godt. Fyll tarmar om lag 3/4 fulle og fordel flesket/talget. Legg pølsene i kokande vatn og la dei trekkje om lag 1 time. Prøv med nål om dei er kokte inni.

Comments

Blodpudding

  • 1/2 l blod

  • 1/2 l vatn

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 2 dl havregryn

  • 1 dl Skjåkmjøl

  • 50 gr rosiner

  • 2 ss sukker

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts nellik, ingefær og allehånde

Bland blodet og vatnet. Bland i resten og steik røra i smurt form i vassbad i om lag 3/4 time på 200 grader. Servér med potet, smelta smør og tytebær.

Comments

Betagryn

  • 150 gr Skjåkgryn

  • 60 gr gule erter

  • 3,5 l kaldt vatn

  • 200 gr salt kjøt

  • 100 gr kålrot

  • 150 gr gulrot

  • 200 gr oppskorne poteter

  • 1/4 finhakka purre

Legg gryna i bløyt natta over. Kok gryn og erter i nytt vatn i 1 1/2 time. Ha i kjøtet skore i terningar og kok vidare i 30 min. Ha i kålrot og gulrot og kok vidare i 30 min. Ha i potetene og hald fram kokinga i 15 min. Ha i purren.

Comments

Mjølkegryn

  • 300 gr Skjåkgryn

  • 3 l vatn

  • 4 l heilmjølk

  • 4 - 5 gulrøter

  • Nokre skiver kålrot

  • 4 poteter

  • Salt

Legg gryna i bløyt natta over. Kok gryna. Kok mjølka i 2-3 timar, saman med gulrøtene, kålrota og potetene oppskorne i terningar. Ha i salt etter eigen smak. Ha i meir mjølk dersom mjølkegryna blir for tjukk.

Comments

Karbonadar med byggryn

  • 4 dl Skjåkgryn

  • 4 store rå poteter

  • 2 middels store lauk eller purre

  • 50-100 gr sjampinjongost eller andre osterestar

  • 2 egg

  • 2 ts salt

  • 1/2 ts pepar

Legg gryna i blòt natta over. Kok gryna møyre i bløytningsvatnet. Tilset ev. meire vatn. Hell av overflødig vatn. Skrell potet og lauk og del dei i bitar. Bland alt til ei jamn farse i hurtigmiksar. Steik i blanding av smørog olje.

Comments

Pannekaker

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • 200 gr kveitemjøl

  • 6 egg

  • mjølk

  • 1/2 ts salt

Bland egg, kveitemjøl og Skjåkmjøl. Ha i mjølk litt etter litt til du får ei tjukk røre. La dette svelle i 1/2 time for å få meir smak i røra. Tilset salt og mjølk til du får ei passeleg tjukk røre.

Comments

Flatbrød

  • 1,5 kg malne poteter

  • 1 ts salt

  • 1 dl skumma kulturmjølk

  • 300 gr Skjåkmjøl

  • 200 gr sammale grov kveite

Lag deigen og la denne avkjøle. Bak ut med Skjåkmjøl som breimjøl i tynne leivar og steik på takke som ikkje er for varm.

Comments

Flatbrød, einsteikt

  • 2 kg malne poteter

  • 1 kopp vatn

  • 1 kopp sur mjølk

  • 800 gr Skjåkmjøl

  • 100 gr kveitemjøl (sikta)

Lag ein deig av potetstappe, vatn/mjølk og kna den til ein smidig deig. Bruk 400 gr av mjølet til breimjøl. Steik bakstesida av leiven fyrst. Takka må ikkje vera for varm. Steik leiven ferdig på den eine sida, snu, steik ferdig og legg leiven saman til ein trekant. Legg press på brødstabben.

Comments