Kveitemjøl

Byggbrød frå Bakeriet i Lom

Skjakbrod
Foto: Bård Bårdløkken

Dag 1, lag settedeig:

  • 200 g sikta kveitemjøl

  • 200 g Skjåkmjøl

  • 3 dl kaldt vatn

  • 5 g fersk gjær

  • 5 g salt

Bland alt i ei eltemaskin og elt til deig. Dekk med plast og set kjøleg til neste dag.Dag 2, lag brød:

  • 800 g sikta kveitemjøl

  • 800 g Skjåkmjøl

  • 1,5 liter kaldt vatn

  • 40 g honning

  • 20 g fersk gjær

  • 20 g salt

Settedeigen frå dagen førBland alt utanom salt, gjær og settedeig, og elt i 2 minutt. La kvile i 30 minutt og tilset salt og gjær. Elt i 15 - 20 minutt på sakte fart. Tilset settedeigen og elt sakte i 2 minutt og raskt i 2 minutt. Legg deigen i ein smurt bolle, dekk med plast og hev i 2 timar til dobbel storleik.Ta ut deigen frå bollen og kna lett. Legg attende og hev i 1 time. Legg deigen på mjøla bord og del i fire emne. Form brøda forsiktig og legg i smurt form. Strø på mjøl og lag 3 – 4 snitt på toppen av kvart brød. Dekk med plast og etterhev i 1 time. Set brøda i ein forvarma omn på 220 grader. Hell 0,5 dl varmt vatn i botnen av ovnen slik at det blir damp og lukk døra. Skru ned varmen til 180 grader etter 5 minutt og steik vidare i 40 – 45 minutt. Brøda er ferdige når du høyrer ein hul lyd når du bankar på botnen. Avkjøl på rist. 4 store brød

Comments

Sviskekake

  • 1 1/2 dl oppbløytte og kokte Skjåkgryn

  • 1 l mjølk

  • 100 g smør

  • 200 g sukker

  • 150 g kveitemjøl

  • 6 egg

  • 100 g steinfrie svisker

Kok opp mjølk, smør og sukker og rør det lett saman med mjøl, egg og byggryn. Slå røra over i ei tett kakeform og legg i sviskene. Steik i ovn på 175 grader i om lag 40 minutt til kaka er fast og pent brun. Kan serverast både varm og kald. Ein frisk bærpuré smakar godt til.

Comments

Lappar

  • 1/2 l kald byggrynsgraut

  • 1 dl mjølk

  • 6 ss kveitemjøl

  • 1 ss sukker

  • 3 egg

  • l ts vaniljesukker

Bland byggrynsgrauten med mjølk og det turre og ha i eitt egg om gongen. Ha godt med smør i varm steikepanne og legg røra i panna med skei. Servér lappane nysteikte med syltetøy.

Comments

Sukkerbrød

  • 6 egg

  • 200 gr sukker

  • 100 gr Skjåkmjøl

  • 80 gr potetmjøl

  • 2 ss kveitemjøl

  • 1 ts bakepulver

Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett deretter Skjåkmjølet, potetmjølet og kveitemjølet med bakepulver. Steik som vanleg sukkerbrød. Til fyll høver tytebær og kremfløyte, gjerne óg med tytebær til pynt.

Comments

Rumbrød

  • 1 kg smult

  • 1/2 kg margarin

  • 3 egg

  • 2 ss hjortetakksalt

  • 3 ss kardemomme

  • 4 koppar sukker

  • 1,8 kg kveitemjøl

  • 1 l søt rømme

  • 2 koppar mjølk

  • 1 kg Skjåkmjøl

Smuldre smør og smult i krydder, sukker og kveitemjøl. Ha i egga. Gøym att 1 kopp av sukkeret og 800 gr kveitemjøl til breimjøl.Kna rømme, mjølk og Skjåkmjøl til deig.Kna båe deigane saman og la den stå til kjøling til neste dag. Kjevle ut. Bruk rumbrødbotn og trinse. Ikkje for varm takke.

Comments

Gulrotkake

  • 3 1/4 dl Skjåkmjøl

  • 3 1/4 dl kveitemjøl

  • 2 dl sukker

  • 3 ts natron

  • 3 ts kanel

  • 1/2 ts muskat/nellik

  • 4 egg

  • 1 dl olje

  • 3,5 dl surmjølk

  • 2 ts vaniljesukker

  • 1 dl hakka mandlar

  • 1,5 dl raspa eple

  • 3 dl raspa gulrot

  • 1 dl kokos

Bland mjøl, sukker, natron, kanel og muskat/nellik. Pisk saman egg, olje, mjølk og vaniljesukker og ha i mjølblandinga. Rør om. Tilset resten.

Comments

Eplekake

  • 2 egg

  • 1 dl sukker

  • 1,5 dl Skjåkmjøl

  • 1,5 dl kveitemjøl

  • 2 ts bakepulver

  • 50 gr halvsmelta smør

  • 1,5 dl mjølk

  • 2 store eple

Visp eggedosis. Kok opp mjølk og tøm denne i. Ha i smøret. Ha i mjøl og bakepulver. Skjer epla i tynne skiver og legg desse på toppen. Strø på sukker. Steik på 200 grader i ca 35 min i vanleg rund form.

Comments

Avletter eller Skryller

  • 2 1/2 dl kremfløyte

  • 1 dl rømme

  • 1 dl vatn

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • 125 gr kveitemjøl

Bland saman fløyte og rømme og visp dette til krem. Sikt Skjåkmjøl og kveitemjøl inn og set til vatnet. La det svelle ei stund. Varm avlett- eller krumkakejernet og ha i ei lita skei røre. Steik lysgult på båe sider. Kakene skal vere tynne og sprø. Avkjøl på flatt underlag.

Comments

Vaflar

  • 100 gr Skjåkmjøl

  • 300 gr kveitemjøl

  • 1 ts bakepulver

  • 50 gr farin

  • 40 gr smelta margarin

  • 2 egg

  • 1 l kulturmjølk

Bland alt det tørre og rør i mjølk til ei tjukk glatt røre. Rør i smelta margarin. La røra svelle i 1/2 time for å trekkje smak.

Comments

Pasta

  • 6 egg

  • 350 gr kveitemjøl

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • 1-2 ss olje

Lag røre av egga og halvparten av mjølet. Hell røra opp i resten av mjølet og kna deigen jamn og fin. Ha i oljen. La deigen kvile i 30 min. i eit fuktig klede. Bak den ut eller kjør den gjennom pasta- maskinen. Kok pastaen i lettsalta vatn.

Comments

Pannekaker

  • 6 egg

  • 200 gr kveitemjøl

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • Mjølk

  • 1/2 ts salt

Bland saman egg, kveitemjøl og Skjåkmjøl. Set til mjølk litt etter litt til ei passe tjukk røre. La dette stå og svelle i omlag 30min. for å få meir smak i røra. Ha i salt.

Comments

Rømmegraut med byggryn

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 6 dl mjølk

  • 3 l kremfløyte

  • 1/2 l seterrømme

  • 6 dl kveitemjøl

  • 3 dl mjølk

Legg gryna i bløyt. La fløyte og rumme småkoke i 20 minutt medan mjølet blir sikta nedi. La grauten koke til feittet skil seg ut. Skum av feittet. Spe til slutt med mjølka. Kok graut av Skjåkgryn og mjølk og bland det i rømmegrauten rett før servering. Sukker og kanel høyrer med.

Comments

Pannekaker

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • 200 gr kveitemjøl

  • 6 egg

  • mjølk

  • 1/2 ts salt

Bland egg, kveitemjøl og Skjåkmjøl. Ha i mjølk litt etter litt til du får ei tjukk røre. La dette svelle i 1/2 time for å få meir smak i røra. Tilset salt og mjølk til du får ei passeleg tjukk røre.

Comments

Grovt brød med havregryn

  • 1 l vatn eller mjølk

  • 100 gr gjær

  • 1 ts salt

  • 150 gr smelta margarin

  • 250 gr Skjåkmjøl

  • 500 gr grov sammale kveitemjøl

  • 500 gr kveitemjøl

  • 500 gr havregryn

  • 1-2 ss sukker eller sirup

Steik brødet ved 210 grader i 50-60 minutt på nedste rille. Store gryn kan bløytast i deigveska natta over.2-3 brød

Comments

Grovt brød, med kli

  • 1 l vatn eller mjølk

  • 100 gr gjær

  • 1 ts salt

  • 150 gr smelta margarin

  • 250 gr Skjåkmjøl

  • 250 gr kli

  • 500 gr grov sammale kveitemjøl

  • 500 gr kveitemjøl

Steik brødet ved 210 grader i 50-60 minutt. Store gryn kan bløytast i deigveska natta over. 2-3 brød

Comments

Fint brød med timian

  • 1 l vatn eller mjølk

  • 100 gr gjær

  • 1 ts salt

  • 100 gr smelta margarin

  • 500 gr Skjåkmjøl

  • 1 kg kveitemjøl

  • 1 ss timian

Steik brødet ved 210 grader i 50 - 60 minutt på nedste rille. 2-3 brød.

Comments

Mjukbrød (lefse)

  • 3,5 kg malne poteter

  • 150 gr Skjåkmjøl

  • 1,2 kg kveitemjøl

Lag ein smidig deig av potetstappe, Skjåkmjøl og kveitemjøl. Legg fjølsida på leiven på takka, snu så fort leiven heng saman og gjenta snuinga fleire gonger til leiven er steikt.

Comments

Flatbrød, einsteikt

  • 2 kg malne poteter

  • 1 kopp vatn

  • 1 kopp sur mjølk

  • 800 gr Skjåkmjøl

  • 100 gr kveitemjøl (sikta)

Lag ein deig av potetstappe, vatn/mjølk og kna den til ein smidig deig. Bruk 400 gr av mjølet til breimjøl. Steik bakstesida av leiven fyrst. Takka må ikkje vera for varm. Steik leiven ferdig på den eine sida, snu, steik ferdig og legg leiven saman til ein trekant. Legg press på brødstabben.

Comments

Ostehorn

  • 500 gr Skjåkmjøl

  • 1250 gr kveitemjøl

  • 300 gr riven kvitost

  • 1 pk gjær

  • 2-3 ts salt

  • 1,4 l væske (søt mjølk/vatn)

  • Sesamfrø

Lag vanleg gjærdeig. Pensle horna - gjerne med egg og dryss på sesamfrø.

Comments

Rundstykke

  • 400 gr Skjåkmjøl eller 250 gr Skjåkmjøl og 150 gr Skjåkgryn

  • 1150 gr kveitemjøl eller 1050 gr kveitemjøl og 100 gr sesamfrø

  • 200 gr sammale rug fin/grov

  • 1 pk gjær

  • 1 ss salt

  • 1 ss maltekstrakt

  • ca 1,5 liter væske - sur/søt mjølk - ev. blanda med vatn.

Bløyt Skjåkgryna natta over og ev. hakk gryna. Varm maltekstrakten saman med vatn. Hell i resten av væska kald og la deigen heve i 3-4 timar.

Comments