mjølk

Sviskekake

  • 1 1/2 dl oppbløytte og kokte Skjåkgryn

  • 1 l mjølk

  • 100 g smør

  • 200 g sukker

  • 150 g kveitemjøl

  • 6 egg

  • 100 g steinfrie svisker

Kok opp mjølk, smør og sukker og rør det lett saman med mjøl, egg og byggryn. Slå røra over i ei tett kakeform og legg i sviskene. Steik i ovn på 175 grader i om lag 40 minutt til kaka er fast og pent brun. Kan serverast både varm og kald. Ein frisk bærpuré smakar godt til.

Comments

Lappar

  • 1/2 l kald byggrynsgraut

  • 1 dl mjølk

  • 6 ss kveitemjøl

  • 1 ss sukker

  • 3 egg

  • l ts vaniljesukker

Bland byggrynsgrauten med mjølk og det turre og ha i eitt egg om gongen. Ha godt med smør i varm steikepanne og legg røra i panna med skei. Servér lappane nysteikte med syltetøy.

Comments

Nøttebotn

  • 4 egg

  • 100 gr sukker

  • 2 dl Skjåkmjøl

  • 2 ts bakepulver

  • 250 gr nøtter

  • 1,5 dl mjølk

Skjær mjølet inn i eggedosisen. Rør minst mogleg. 170 grader i 25 - 30 min i vanleg rund form.

Comments

Eplekake

  • 2 egg

  • 1 dl sukker

  • 1,5 dl Skjåkmjøl

  • 1,5 dl kveitemjøl

  • 2 ts bakepulver

  • 50 gr halvsmelta smør

  • 1,5 dl mjølk

  • 2 store eple

Visp eggedosis. Kok opp mjølk og tøm denne i. Ha i smøret. Ha i mjøl og bakepulver. Skjer epla i tynne skiver og legg desse på toppen. Strø på sukker. Steik på 200 grader i ca 35 min i vanleg rund form.

Comments

Pannekaker

  • 6 egg

  • 200 gr kveitemjøl

  • 50 gr Skjåkmjøl

  • Mjølk

  • 1/2 ts salt

Bland saman egg, kveitemjøl og Skjåkmjøl. Set til mjølk litt etter litt til ei passe tjukk røre. La dette stå og svelle i omlag 30min. for å få meir smak i røra. Ha i salt.

Comments

Byggrynsuppe

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 1 - 1 1/2 l mjølk

  • 100 gr rosiner

Bløyt opp gryna. Dekk dei med nytt vatn og kok opp til vatnet er borte. Tilset mjølka. Kok ferdig gryna. Hugs å røre med jamne mellomrom. Set til rosinene mot slutten av koketida. Server med sukker og kanel.

Comments

Byggrynskrem

Graut:

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 1/2 splitta vaniljestong

  • 6 dl mjølk

  • 2 ss sukker

Krem:

  • 3-4 dl fløyte

  • 2 ss sukker

Kok gryn, vaniljestong, mjølk og sukker på svak varme i 1 - 1 1/2 time. Rør ofte. Avkjøl grauten. Pisk fløyten med sukker og bland kremen i grauten. Servér med raud saus eller bærpuré.

Comments

Rømmegraut med byggryn

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 6 dl mjølk

  • 3 l kremfløyte

  • 1/2 l seterrømme

  • 6 dl kveitemjøl

  • 3 dl mjølk

Legg gryna i bløyt. La fløyte og rumme småkoke i 20 minutt medan mjølet blir sikta nedi. La grauten koke til feittet skil seg ut. Skum av feittet. Spe til slutt med mjølka. Kok graut av Skjåkgryn og mjølk og bland det i rømmegrauten rett før servering. Sukker og kanel høyrer med.

Comments