Poteter

Storrumbrød, hardt

  • 2 kg malne poteter

  • 1 kg smult

  • 500 gr margarin

  • 1 l sur mjølk

  • 1 l søt mjølk

  • 2 toppa ss hjortetakksalt

  • 2 kg Skjåkmjøl

  • 600 gr sikta kveitemjøl

Lag ein deig av potetstappe, mjølk, mjøl og hjortetakksalt. Tilset det smelta smøret og feittet. Kjevle utdeigen og steik bakstsida fyrst.

Comments

Storrumbrød, mjukt

  • 7 kg malne poteter

  • 500 gr margarin

  • 1 kg smult

  • 1 kg sirup

  • 1 l søt mjølk

  • 1 l sur mjølk

  • 2 toppa ss hjortetakksalt

  • 1 natronpakke

  • 2 kg Skjåkmjøl

  • 2 kg sikta kveitemjøl

  • 1,5 kg sikta rugmjøl

Ha potetstappe, mjøl, hjortetakksalt, natron og sirup i troget. Fyll oppi mjølka og kna lett saman. Sett til smelta feitt og smør. Kna saman. Bruk berre 1/2 kg kveitemjøl i deigen. Resten vert brukt som breimjøl. Steik på varm takke. Snu leiven ofte.

Comments

Tvisteiktbrød

  • 1 kg malne poteter

  • 1 l sur mjølk

  • 1 l vatn

  • 3,2 kg Skjåkmjøl

  • 700 gr grovt kveitemjøl

Lag ein deig av potetstappe, vatn, surmjølk og mjøl. Ta av rikeleg med mjøl til breimjøl. Kjevle til tynne leivar. Steik desse fyrst på bakstsida og snu leiven og legg ein ny leiv oppå. Snu båe når fyrste leiven er steikt. Snu så den steikte leiven enda ein gong og la dampen av den andre trekkje inn.

Comments

Mjukbrød (lefse)

  • 3,5 kg malne poteter

  • 150 gr Skjåkmjøl

  • 1,2 kg kveitemjøl

Lag ein smidig deig av potetstappe, Skjåkmjøl og kveitemjøl. Legg fjølsida på leiven på takka, snu så fort leiven heng saman og gjenta snuinga fleire gonger til leiven er steikt.

Comments

Flatbrød

  • 1,5 kg malne poteter

  • 1 ts salt

  • 1 dl skumma kulturmjølk

  • 300 gr Skjåkmjøl

  • 200 gr sammale grov kveite

Lag deigen og la denne avkjøle. Bak ut med Skjåkmjøl som breimjøl i tynne leivar og steik på takke som ikkje er for varm.

Comments

Flatbrød, einsteikt

  • 2 kg malne poteter

  • 1 kopp vatn

  • 1 kopp sur mjølk

  • 800 gr Skjåkmjøl

  • 100 gr kveitemjøl (sikta)

Lag ein deig av potetstappe, vatn/mjølk og kna den til ein smidig deig. Bruk 400 gr av mjølet til breimjøl. Steik bakstesida av leiven fyrst. Takka må ikkje vera for varm. Steik leiven ferdig på den eine sida, snu, steik ferdig og legg leiven saman til ein trekant. Legg press på brødstabben.

Comments