Skjåkgryn

Kjøtsuppe

  • 3 dl Skjåkgryn

  • Knoke eller anna salt kjøtt

  • 3 gulrøter

  • 1 lita kålrot

  • 1 purrelauk timian

Legg oppbløytte gryn og knoke eller kjøt i ein kjele, tilsett vatn til det dekkjer kjøtet. Kok i 1 - 1 1/2 time. Skum av med jamne mellomrom. Ta ut kjøtet og set til gulrot og kålrot.Kok til grønsakene er møyre. Ha til slutt i purre og kjøtet opp- skore i terningar. Smak til med timian. Flatbrød eller brød høyrer med.

Comments

Salat

  • Skjåkgryn (oppbløytt og kokt)

  • Kinakål eller bladsalat

  • Tomat

  • Agurk

  • Sjampinjong

  • Ost/skinke eller liknande

Dressing:

  • 1 beger skogsbæryoghurt

  • 1 dl rømme

Smak til med timian eller bergmynte.

Comments

Viltgryte

  • 3 dl rømme

  • Ca 1 kg kjøt av elg/rein/hjort

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 1 lauk

  • 2 ss smør

  • 1 boks hermetisk sopp

  • 7 dl viltbuljong salt, einebær

Bløyt opp gryna. Skrell og finhakk lauken og surr den gyllen i smør. Tilsett gryna. Rør rundt og ha i buljongen. La dette småkoke i 1 time. Brun kjøtet og soppen og ha dette i gryta. Småkok til kjøtet er møyrt. Smak til med salt og litt knuste einebær.

Comments

Byggrynsuppe

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 1 - 1 1/2 l mjølk

  • 100 gr rosiner

Bløyt opp gryna. Dekk dei med nytt vatn og kok opp til vatnet er borte. Tilset mjølka. Kok ferdig gryna. Hugs å røre med jamne mellomrom. Set til rosinene mot slutten av koketida. Server med sukker og kanel.

Comments

Byggrynskrem

Graut:

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 1/2 splitta vaniljestong

  • 6 dl mjølk

  • 2 ss sukker

Krem:

  • 3-4 dl fløyte

  • 2 ss sukker

Kok gryn, vaniljestong, mjølk og sukker på svak varme i 1 - 1 1/2 time. Rør ofte. Avkjøl grauten. Pisk fløyten med sukker og bland kremen i grauten. Servér med raud saus eller bærpuré.

Comments

Grynpølse

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 3 l vatn

  • Spekeskinke eller skank

Skjer kjøt og flesk i terningar. Bland alt i ein kjel og kok det til gryna er møyre. Kok helst beinet med. Fleskebitane kan steikjast i panne og serverast på fatet saman med gryna. Servér med kokte poteter og flatbrød.

Comments

Rømmegraut med byggryn

  • 3 dl Skjåkgryn

  • 6 dl mjølk

  • 3 l kremfløyte

  • 1/2 l seterrømme

  • 6 dl kveitemjøl

  • 3 dl mjølk

Legg gryna i bløyt. La fløyte og rumme småkoke i 20 minutt medan mjølet blir sikta nedi. La grauten koke til feittet skil seg ut. Skum av feittet. Spe til slutt med mjølka. Kok graut av Skjåkgryn og mjølk og bland det i rømmegrauten rett før servering. Sukker og kanel høyrer med.

Comments

Blodpudding

  • 1/2 l blod

  • 1/2 l vatn

  • 2 dl Skjåkgryn

  • 2 dl havregryn

  • 1 dl Skjåkmjøl

  • 50 gr rosiner

  • 2 ss sukker

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts nellik, ingefær og allehånde

Bland blodet og vatnet. Bland i resten og steik røra i smurt form i vassbad i om lag 3/4 time på 200 grader. Servér med potet, smelta smør og tytebær.

Comments

Mjølkegryn

  • 300 gr Skjåkgryn

  • 3 l vatn

  • 4 l heilmjølk

  • 4 - 5 gulrøter

  • Nokre skiver kålrot

  • 4 poteter

  • Salt

Legg gryna i bløyt natta over. Kok gryna. Kok mjølka i 2-3 timar, saman med gulrøtene, kålrota og potetene oppskorne i terningar. Ha i salt etter eigen smak. Ha i meir mjølk dersom mjølkegryna blir for tjukk.

Comments

Karbonadar med byggryn

  • 4 dl Skjåkgryn

  • 4 store rå poteter

  • 2 middels store lauk eller purre

  • 50-100 gr sjampinjongost eller andre osterestar

  • 2 egg

  • 2 ts salt

  • 1/2 ts pepar

Legg gryna i blòt natta over. Kok gryna møyre i bløytningsvatnet. Tilset ev. meire vatn. Hell av overflødig vatn. Skrell potet og lauk og del dei i bitar. Bland alt til ei jamn farse i hurtigmiksar. Steik i blanding av smørog olje.

Comments

Arne Brimis byggsalat

Byggsalat
Foto: Bård Bårdløkken

  • 2 sjalottlauk

  • Olje

  • 1 dl eplesaft

  • 175 g Skjåkgryn

  • 5 dl kraft/vatn

  • 200 g rotgrønnsaker i terninger

Finhakk sjalottlauken og fres den i litt olje.Ha i gryn og eplesaft, la koke inn. Fyll gradvis med kraft/vatn.Ha i grønnsakene, la dei koke møre med gryna, rør ofte. Smak til med salt, nykverna pepar og kanskje nokre ss smør.

Comments

Brød

  • 50 gr gjær

  • 1 l vatn

  • 100 gr margarin

  • 1 ss sal

  • 300 gr Skjåkgryn

  • 100 gr havregryn

  • 300 gr grov sammale kveite

Bløyt opp og kok Skjåkgryna. Rør gjæren ut i lunka vatn og tilset smelta margarin. Ha i resten av ingrediensane og arbeid deigen godt. Hev deigen til dobbel storleik. Bak ut brøda og legg dei i smurde former. Etterhev i 40 min. Steik i 40-50 min. i 200 grader. 2-3 brød.

Comments